.

© Copyright – EtableringUtomlands.se

Is money-laundering scandal at Danske Bank the largest in history?

Written by Tony Harkén on onsdag, 03 oktober 2018. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 2, Right bottom - 8st

Scale of fiasco highlights need for stricter regulation and cross-border force in Europe.

The Russian-speaking caller refused to give a name but the threat was explicit: “Do you really feel you can walk home safely at night?”

Read more at - www.theguardian.com/business/2018/sep/21/is-money-laundering-scandal-at-danske-bank-the-largest-in-history

Danske Bank Insight report: Impact Startups

Written by Tony Harkén on söndag, 15 juli 2018. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 2, Main 7 - 3st

Trend: Marknaden för Socialt entreprenörskap växer, men saknar långsiktiga intäktsmodeller

Nyckelinsikter från Danske Banks Insight report: Impact Startups 

1. De nordiska sociala entreprenörskapsscenen består av små bolag, endast 13 procent har mer än 10 anställda. Det typiska bolaget sysselsätter 3-5 personer.

2. Nordiska startups som verkar inom hållbarhet visar på en stark tillväxt. Den genomsnittliga tillväxten var 78 procent mellan 2015 och 2016. Det är fler hållbara startups som växer än de bolag som skalar ner.

3. Men 74% har svårt att finna en långsiktig intäktsmodell. Något som påverkar möjligheterna att finansiera sig via riskkapital eller lån.

4. En tredjedel av de Sociala entreprenörerna fokuserar på FN-målet 12: Hållbar konsumtion. Merparten har inriktning på delningsekonomin och/eller hållbara lösningar inom mode, hushåll och mat.

5. 25 % av de hållbara företagen fokuserar på FN-målet 3: Hälsa och välbefinnande. Vanligast är att bolagen har skapat en affärsidé för att förbättra mental hälsa samt välbefinnande hos den äldre generationen.

6. Väldigt få bolag fokuserar på FN-målet 14: Liv under vatten samt FN-mål 15: Liv på land

7. Rapporten visar att det finns stora affärsmöjligheter inom förnybar energi, sjukvård, hälsa, matavfall vilket många startups upptäckt. Men anmärkningsvärt är att det ett förvinnande litet antal som fokuserar påskog, en av Sveriges basnäringar som borde erbjuda intressanta möjligheter.

8. De nordiska sociala startupsscenen består av små bolag, endast 13 procent har mer än 10 anställda. Det typiska bolaget sysselsätter 3-5 personer. 

Ta del av rapport - http://www.mynewsdesk.com/material/pressrelease/2577785/download?resource_type=resource_attached_pdf_document

Russia will re-route Nord Stream 2 natural gas pipeline if Denmark tries to block it

Written by Tony Harkén on måndag, 16 oktober 2017. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Left 1, Left 2 - 3st

The Danish parliament is considering a law which could affect the Nord Stream 2 project aimed at supplying Russian gas to the EU market via the Baltic Sea.

Russia says it has a backup plan in case of difficulties.

According to Danish dailyBerlingske, the Nord Stream 2 company has applied to the Danish Energy Agency for a permit to construct within territorial waters. The company, however, has alternative routes for the €10 billion project.

Read more at - https://on.rt.com/8pqg

Danes owe the state over 90 billion kroner on unpaid tax and fines

Written by Cecilia Helland on tisdag, 08 november 2016. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Left 1, Right bottom - 8st

Danish citizens owe the state about 91.7 billion kroner in unpaid taxes, VAT and parking fines.

The amount has grown exponentially since last year, when the tax administration’s digital system, EFI, collapsed.

Read more at - http://cphpost.dk/news/danes-owe-the-state-over-90-billion-kroner-on-unpaid-tax-and-fines.html

Euro Accident öppnar kontor i Danmark

Written by Tony Harkén on torsdag, 27 oktober 2016. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 2, Right bottom - 8st

Euro Accident har öppnat kontor i Köpenhamn för att förbereda för en etablering i Danmark. Christian Dehn med nästan 25 års erfarenhet från den danska försäkringsbranschen är ansvarig för den danska etableringen.

– Vi ska fortsätta växa i Sverige men tittar också på andra marknader som det kan vara intressant att starta verksamhet på. Etableringen av ett kontor i Köpenhamn är ett första steg. Den danska marknaden är väldigt intressant och vi tror att vår affärsmodell där försäkring och hälsa hör ihop passar väldigt bra in, säger Thomas Petersson, VD för Euro Accident.

Christian Dehn har fått ansvaret för etableringen av verksamheten i Danmark. Christian kommer närmast från egen verksamhet och har nästan 25 års erfarenhet från den danska försäkringsbranschen i företag som bland andra Codan, Falck Healthcare och Willis.

– Christians många kontakter och långa erfarenhet av att arbeta både strategiskt och operativt med försäkring och hälsa passar väldigt bra när vi nu lägger grunden för vår verksamhet i Danmark, säger Thomas Petersson.

Brämhults flyttar tillverkningen till Danmark

Written by Cecilia Helland on onsdag, 19 oktober 2016. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 1, Main 5 - 3st

Dryckesföretaget Brämhults Juice planerar att flytta tillverkningen från Borås till Ringe i Danmark.

Flytten innebär att 39 anställda förlorar sina jobb på presseriet i Borås. Övriga anställda i Borås och Stockholm berörs inte av flytten.

Brämhults planerar att bygga ett nytt presseri för juice i Ringe i södra Danmark, där det danska dryckesföretaget Rynkeby sedan tidigare har en fabrik. Både Brämhults och Rynkeby ägs av den tyska juicekoncernen Eckes-Granini. Flytten av produktionen är planerad till december 2017.

– Presseriet i Borås kräver allt mer underhåll och är för litet för vi ska kunna växa som företag. Genom att flytta produktionen kan vi ytterligare förbättra kvaliteten på våra nypressade juicer, samtidigt som vi utökar kapaciteten, säger Magnus Berndtsson, vd på Brämhults Juice.

Brämhults har tillverkat nypressade juicer i Borås sedan 1947, och i dag arbetar 39 personer med tillverkningen. Totalt arbetar ett drygt 70-tal personer i bolaget.

– Jag är otroligt imponerad över det arbete som våra medarbetare gör varje dag på presseriet i Borås. Vi ska göra allt vi kan för att de ska kompenseras på ett så bra sätt som möjligt och för att de ska få nya anställningar, säger Magnus Berndtsson.

Stadium avvecklar verksamheten i Danmark

Written by Tony Harkén on torsdag, 04 augusti 2016. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 1, Main 6 - 3st

Den 22 juli 2016 ingick Stadium Sweden AB och Sport 24 A/S ett avtal om försäljning av Stadium Danmark A/S. Försäljningen gäller från den 30 september 2016 och är föremål för konkurrensmyndigheternas godkännande.

Genomförandet av försäljningen inväntar därför konkurrensmyndighetens godkännande. Om godkännandet erhålls kommer alla Stadium-butiker i Danmark att säljas på ovanstående datum till Sport 24.

De senaste åren har varit en tuff period för många sportaktörer i detaljhandelsbranschen. Men trots detta har sportkedjan Stadium fortsatt sin tillväxt. Den senaste årsredovisningen visade ett bra räkenskapsår med en försäljningsökning på fem procent men efter flera års svaga siffror i Danmark väljer Stadium att lämna marknaden.

– Under 2016 har vi genomfört nyetableringar i både Sverige och Finland och öppnat vår tredje butik utanför Norden, i Hamburg. Försäljningen i Danmark har dock inte ökat i takt med förväntningarna. Stadiums styrelse fattade därför i juli ett strategiskt beslut att lämna marknaden, säger Karl Eklöf, vd på Stadium.

Strax efter att beslutet fattats skrevs ett avtal om försäljning med Sport 24. Den danska aktören tar därmed över den befintliga verksamheten, Stadium Danmark, och dess tillgångar i månadsskiftet september-oktober 2016.

– Siffrorna för Danmark har inte stått sig mot våra förväntningar och övriga marknader. Vi fattade det strategiska beslutet om en avveckling först efter att vi hittat en stark och solid ägare som kunde ta över verksamheten i sin helhet och erbjuda all befintlig personal fortsatt anställning, något som kändes viktigt för oss. Nu ser vi fram emot nya satsningar och etableringar, fortsätter Karl Eklöf.

Sport24 är väletablerade på den danska marknaden med 45 butiker. Totalt omfattas sju Stadium-butiker vars personal, lokaler samt stora delar av lager tas över av de nya ägarna. All Stadium-personal erbjuds därmed anställning hos Sport 24.

– I och med uppköpet av Stadiums sju butiker, inklusive butikerna i Köpenhamn, har vi nått målet om att bli en landstäckande sportkedja snabbare än förväntat. Vi ser fram emot att, i tätt samarbete med personalen, utveckla butikerna vidare, säger Henrik Bruun, vd och huvudägare av Sport24.

The Happiest Countries in the World

Written by Cecilia Helland on onsdag, 10 juni 2015. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Left 1, Left 2 - 3st

Denmark’s residents are the most satisfied with their lives, according to the Better Life Index released Monday.

According to the study, published annually by the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), the United States failed to crack the top 10 for the fifth consecutive year.

Read more at - http://247wallst.com/special-report/2015/06/02/the-happiest-countries-in-the-world-6/

Denmark moves closer to a cashless society

Written by Cecilia Helland on måndag, 11 maj 2015. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Left 1, Left 2 - 3st

The Danish government has proposed that retailers should no longer be obligated to accept cash payments.

Read more at - www.independent.co.uk/news/world/europe/denmark-moves-closer-to-a-cashless-society-10231995.html

2014 - Läkemedelsindustrin Danmark & Sverige

Written by Cecilia Helland on tisdag, 14 april 2015. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 1, Right bottom - 8st

– Öresundsinstitutets uppdaterade analys och jämförelse mellan situationen för läkemedelsindustrin i Sverige och Danmark tydliggör de oroande tendenser som både de själva och vi inom branschen i Sverige har pekat på tidigare, säger Anders Blanck, LIF:s VD.

– Rapportens underrubrik "Dansk succé och svenskt ras fortsätter" må vara dramatisk, men siffrorna i rapporten talar för sig själva.

Jag ser dock ett snabbt och starkt uppvaknande från svenska beslutsfattare, och kan vi komma ifrån utredandet och till konkreta åtgärder tror och hoppas jag att Sverige ska kunna återta en stark position inom läkemedelsområdet. Men det borde vara mycket tydligt för alla att det är allvar nu, säger Anders Blanck.

Ta del av Rapport: Läkemedelsindustrin i Danmark och Sverige 2014.pdf

Danmark och Australien ansluts till Kinas AIIB

Written by Cecilia Helland on tisdag, 31 mars 2015. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 1, Main 6 - 3st

Den kinesiska investeringsbanken AIIB fortsätter att växa med nya medlemsländer.

Nu har både Danmark och Australien skickat in sina officiella ansökningar och enligt kinas finansministerium så kommer de båda länderna godkännas under april.

Idag 31 mars går ansökningstiden ut för att vara med och grunda den nya investeringsbanken som kommer att leddas av Kina.

Dyr elskatt i Sverige – Apple valde Danmark

Written by Cecilia Helland on måndag, 02 mars 2015. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 2, Right bottom - 8st

Ett av världens mest vinstrika företag, Apple, investerar åtta miljarder kronor i ett nytt datacenter i den lilla byn Foulum utanför Viborg på Jylland.

I norra Sverige ligger skatten på 19 öre per kilowattimme för sektorn Datacenters (i resten av landet är den 29 öre), och i Finland och Danmark har skatten sänkts till 0,5 respektive 8 öre.

Ta del av - www.sydsvenskan.se/ekonomi/dyr-elhindrardatacenter/

Underviktiga grisar avlivas vid födseln i Danmark

Written by Cecilia Helland on måndag, 23 februari 2015. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 3, Right bottom - 8st

I Danmark dödas underviktiga och sjuka spädgrisar direkt vid födseln genom att de slås mot betonggolvet eller boxinredningen.

Det gör man för att de troligtvis skulle dö snart ändå men det är också en dålig lönsamhet i att föda upp underviktiga grisar.

Läs hela reportaget här - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6100110

Siemens öppnar fjärrövervakningscenter för vindkraftverk i Danmark

Written by Cecilia Helland on måndag, 09 februari 2015. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 2, Main 7 - 3st

Siemens invigde nyligen sitt nya Remote Diagnostics Center, fjärrövervakningscenter för vindkraftverk, i Danmark.

På övervakningscentret finns en av världens mest avancerade teknik för bevakning och diagnostisering av vindkraftverk. Från centret övervakas över 7 500 Siemens-installerade vindkraftverk världen över för att säkra att varje enhet presterar maximalt.

Över 130 experter övervakar noga Siemens hela bestånd av vindkraftverk dygnet runt, året runt. Det gör det möjligt att upptäcka och åtgärda potentiella problem innan de inträffar. Det här proaktiva arbetssättet är inte bara optimalt för att bevara vindkraftverkens tillgänglighet utan bidrar också till sänkta driftskostnader tack vare att flertalet larm kan lösas på ett tidigt stadium. Det bidrar även till färre störningar som riskerar att hindra vindkraftverkens produktivitet.Alla larm besvaras inom tio minuter och 99 procent av alla larm är hanterade inom en timme.

– Vårt nya toppmoderna center för fjärrövervakning stärker vårt åtagande att förse våra kunder med bästa tänkbara övervakning och diagnosticering av vindkraftverk ytterligare. Vi har övervakat vindkraftverk längre än något annat företag vilket gör att vi kunnat samla stora mängder data som hjälper oss i vårt pågående servicearbete av vindkraftverken, säger Hans Carlsson, divisionschef inom vindkraft på Siemens.

Danska företag kapitaliserar på afrikansk byggboom

Written by Cecilia Helland on onsdag, 21 januari 2015. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Main 1, Main 8 - 3st

Afrika har snabbt blivit en viktig marknad för danska byggföretag.

Av de tio snabbast växande ekonomierna i världen, är sex i Afrika, vilket skapar möjligheter för entreprenörer, arkitekter och ingenjörer.

För flertalet danska byggföretag står projekt i Afrika för 25 procent av omsättningen och utvecklingen har i Afrika gått från rena bidrag till utlåning och investeringar.

De afrikanska byggprojekten drivs oftast av utländska investerare som behöver specialister med kunnande, lokal kännedom och som har ett gott samarbete med lokala myndigheter.

Results of Corruption Perceptions Index 2014

Written by Cecilia Helland on onsdag, 03 december 2014. Posted in Danmark, Artiklar om Danmark, Left 1, Left 2 - 3st

Denmark is the least corrupt country in the world.

At the other end of the spectrum, Somalia, North Korea and Sudan are listed as the most corrupt nations in the world, while China (100) and Turkey (64) both took steep tumbles in the rankings.

Read more at - www.transparency.org/cpi2014/results

danmark

Klockan i Danmark

DK - Time