.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Mejeriproduktion flyttas från Finland till Sverige

Mejeriproduktion flyttas från Finland till Sverige

Publicerat av Cecilia Helland måndag, 01 december 2014.

Produktionsvolymerna i Orkla Foods Sveriges anläggningar i Frödinge och Örebro utökas nu ytterligare.

Detta efter att beslut har fattats om att flytta produktionen av finska Jacky puddingar och färskost, från Orkla Foods Finlands anläggning i Lahtis till Sverige. Flytten betyder att hela produktionen i Lahtis avslutas och att fabriken stängs vid årsskiftet 2015/2016.

I Orkla Foods Sveriges anläggning i Örebro tillagar man mellanmål och desserter under varumärken som Ekströms och Risifrutti. Hit flyttas nu produktionen av Jacky puddingar från Finland. Det innebär en utökning av produktionen med 10%. I Orkla Foods Sveriges mejeri i Frödinge, känt för sina ostkakor och tårtor, förläggs samtidigt tillagningen av den färskost som idag görs i Lahtis. Det medför en 15%-ig ökning av produktionsvolymen i Frödinge.

- Vi är förstås glada för satsningen i våra anläggningar och de nya möjligheter som den innebär. Det betyder mycket, inte bara för Orkla Foods Sverige och för våra medarbetare, utan också för Örebro och Frödinge där arbetstillfällen tryggas. Samtidigt känner vi självklart med våra kollegor i Finland, säger Patrik Andersson, VD på Orkla Foods Sverige.

Orkla Foods Finland har ägt fabriken i Lahtis sedan 1998. Fabriken är byggd 1905 och är en av de äldsta livsmedelsanläggningar fortfarande i bruk i Finland. Här produceras puddingar, färskost och yoghurt under bland annat varumärket Jacky. Främsta skäl till beslutet att nu stänga fabriken är att verksamheten under en längre tid har varit olönsam, att produktionsutrymmen är oändamålsenliga och att produktionslinjerna är föråldrade.

Fabriken i Lahtis har för närvarande 41 anställda vars anställning kommer att upphöra. Orkla Foods Finlands fabrik i Åbo har möjlighet att erbjuda säsongsarbete i sill- och grönsaksproduktion. För Jacky yoghurtprodukter söks en extern underleverantör.

Om Orkla Foods Finland

Orkla Foods Finland ägs precis som Orkla Foods Sverige av den norska Orklakoncernen. Företaget har i dagsläget produktion i Åbo och Lahtis i Finland. I produktportföljen återfinns grönsaks- och fiskkonserver, mejeriprodukter och pålägg. Orkla Foods Finland hade 2013 en omsättning på 92,2 miljoner EUR och i genomsnitt 185 anställda samt 23 säsongsarbetare.

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

finland

Klockan i Finland

FI - Time