.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Mustang firar 50-årsjubileum på Empire State Building

Mustang firar 50-årsjubileum på Empire State Building

Publicerat av Tony Harkén onsdag, 09 april 2014.

Två av världens mest kända ikoner delar på strålkastarljuset den 16–17 april när den helt nya Ford Mustang ska visas upp på utsiktsdäcket i Empire State Building i New York.

Uppvisningen – som är en upprepning av samma bedrift som för nästan 50 år sedan – sammanfaller med det globala firandet av att det var 50 år sedan Mustang visades upp för första gången på Världsutställningen 1964 i New York.

”New York är en av de största städerna i världen, och det är den plats där Ford Mustangs historia började för 50 år sedan”, berättar Mark Fields, operativ chef på Ford. Vi är glada över att få besöka det arkitektoniska landmärke som har varit hjärtat av Manhattans silhuett i 83 år med den senaste generationen av den bil som är själva själen i Ford Motor Company.

Att lyfta en bil 86 våningar ovanför centrala Manhattans tätbefolkade gator är ingen lätt uppgift. Ingen portabel kran kan nå utsiktsdäcket på 86:e våningen, och spiran som tornar sig över det relativt smala däcket gör en helikopterleverans omöjlig. Bara hissarna kvarstår som lämpligt alternativ.

När Empire State Building öppnades 1931 som världens dåvarande högsta byggnad – en titel som byggnaden behöll i nästan 40 år – skulle ingen ens ha tänkt på att försöka transportera en bil med de ursprungliga hissarna. Men 1965 delade man upp en prototyp av en Mustang cabriolet i tre delar plus vindruta så att delarna gick att få in i hissarna.

”Precis som alla bra hantverkare mäter vårt team två gånger och kapar en gång för att se till att vi kan få upp Mustangen i hissen”, säger David Pericak som är chefsingenjör för Mustang. ”Precis som det team som gjorde detta 1965 besökte dagens team Empire State Building innan de började och mätte noggrant de nya hissarna och dörrarna innan de delade bilen.”

Nya Mustang är nästan 18 centimeter längre och 10 centimeter bredare än dess föregångare, vilket gör uppgiften att transportera upp den än mer utmanande. Teamet som förberedde visningsbilen utgick från datortekniska uppgifter och hittade precis rätt ställen att kapa bilen så allt kunde lastas på skräddarsydda ställningar som kunde rullas in i hissarna.

När allt har transporterats upp 86 våningar kommer teknikerna att ha mindre än sex timmar på sig för att sätta ihop delarna till en komplett bil som kommer att visas ovanför Manhattan.

Besökare av Empire State Buildings utsiktsdäck kan se den nya Mustang cabriolet från klockan 08.00 till 02.00 den 16–17 april.

Entusiaster som representerar 16 länder kommer att samlas i USA för att fira Ford Mustangs 50-årsjubileum, även detta med början den 16 april. Det officiella internationella firandet kommer att vara så omfattande att Ford Motor Company och Mustang Club of America (MCA) kommer att hålla det på två ställen samtidigt den 16–20 april. Det är öppet för alla, inte bara för Mustang-ägare och MCA-medlemmar. MCA ordnar också så kallade ”Pony Drives” så att Mustang-ägare kan färdas i grupper till de olika ställena.

Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Holland, Italien, Norge, Schweiz, Storbritannien och Sverige kommer alla att representeras när grupper från Nordamerika, Sydamerika, Europa, Australien och Nya Zeeland bär sitt lands flagga till Charlotte Motor Speedway i Concord, N.C., och till Las Vegas Motor Speedway i Las Vegas.

”Även om Ford Mustang inte traditionellt har sålts globalt är passionen för den första ”pony car” verkligen internationell”, säger Ronald D. Bramlett, Mustang Club of Americas verkställande chef för Mustangs 50-årsfirande. ”Entusiaster från hela världen planerar att delta och dela med sig av sina personliga Mustang-historier. Vissa av dem skickar till och med sin Mustang till USA för att köra bilen som en del av firandet av denna milstolpe.”

Detaljerna för MCA:s evenemang blir klara efter hand. Informationen uppdateras ständigt på en speciell webbplats, www.mustang50thbirthdaycelebration.com

Nya Ford Mustang

Nya Mustang är den mest avancerade versionen hittills av den ikoniska bilen som börjar säljas i Europa under 2015. Den eleganta och sportiga designen av nya Mustang, både som fastback och cabriolet, backas upp av pigga motorer i världsklass – bland annat den nya turboladdade 2,3-liters EcoBoost-motorn och en 5,0-liters V8 med mer än 426 hästar.

Ford Mustang lanserades i världen med hjälp av en TV-annonskampanj på kvällen den 16 april 1964, innan den visades för allmänheten vid Världsutställningen i New York den 17 april. Bilen började officiellt säljas den dagen och Ford-återförsäljarna räknade in rekordsiffran 22 000 sålda bilar och beställningar den första dagen, vilket blev till 418 000 sålda bilar under det första året och 1 miljon sålda bilar på mindre än två år. Under de senaste 50 åren har över 9 miljoner Mustanger sålts.

Publicerat av

Tony Harkén

usa

Klockan i Washington, USA

US-WA - Time