.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
”En katastrof för hela Öresundsregionen”

”En katastrof för hela Öresundsregionen”

Publicerat av Cecilia Helland måndag, 27 oktober 2014.

Banedanmark, det danska Trafikverket, är enligt uppgift åter starkt pådrivande för att användningen av spåren vid Copenhagen Airport ska förändras.

För att öka kapaciteten vill man att godståg ska passera genom tunneln och att persontågen i riktning mot Sverige ska flyttas till det godsspår som passerar flygplatsen i markplanet.

För att göra det möjligt ska en ny perrong byggas. Beslut väntas inom kort.

– Det här är en katastrof för hela Öresundsregionen, säger regionrådet Pontus Lindberg (M), ordförande i regionala tillväxtnämnden.  Det förändrar drastiskt förutsättningarna för Kastrup upptagningsområde och kan leda till att trafikströmmarna styrs om. Jag har svårt för att förstå hur detta ska kunna gynna de gränsöverskridande ansträngningarna som de formulerats i det danska projektet ”Fokuserad växtdagordning”.

– Kastrup är skåningarnas internationella storflygplats, säger regionrådet Christine Axelsson (S), 2:e vice ordförande i regionala tillväxtnämnden. Det danska beskedet känns som ett slag i ansiktet mot bakgrund av hur mycket Region Skåne har engagerat sig i flygplatsens utveckling.

– Förändringen innebär att resenärer som ska åka mot Sverige får dra sitt bagage genom ankomsthall två och upp för rulltrappan och över vägen för att nå tåget, säger utvecklingsdirektör Mikael Stamming, Region Skåne.

Den innebär även att alla frågetecken som kan uppkomma vid godståg i tunnel förstärks. Vad sker med farligt gods?

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items