.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Frankrike - Sänkta arbetsgivaravgifter ska ge fart

Frankrike - Sänkta arbetsgivaravgifter ska ge fart

Publicerat av Cecilia Helland onsdag, 12 februari 2014.

Arbetslösheten i Frankrike ökade 2013 med över 177 800 till 3,3 miljoner. Nytt rekord och ett misslyckande för president Hollande.

Hollande som länge haft som mål att arbetslösheten skulle vända neråt 2013. Mot slutet av året började han mjuka upp löftet när det stod klart att det inte kunde hållas.

Totalt ökade arbetslösheten med 5,7 procent 2013 vilket är bättre än 2012, men sämre än både 2010 och 2011. De insatta åtgärderna för ungdomar har bidragit till att läget något förbättrats för dem sedan förra sommaren, men för de äldre har det förvärrats. Och långtidsarbetslösheten är uppe i över två miljoner. Enligt Eurostat var franska arbetslösheten 10,8 procent säsongsjusterat i december 2013.

Nu sätter presidenten sitt hopp till den s k ”ansvarspakten” som han nyligen lagt fram i första hand riktad till arbetsgivarna.

Tanken är att sänkta arbetsgivaravgifter ska kunna få fart på sysselsättningen. Förhandlingarna om vad pakten närmare ska innehålla har just börjat. Arbetsgivarna i Medef har klargjort och upprepat en sak.

Det är bara företagen som kan skapa jobb. Medef-ordföranden Pierre Gattaz har talat om en miljon nya jobb på sikt - om de rätta förutsättningarna finns. Men ännu är inget givet. Senast spår franska riksbanken att den ekonomiska tillväxten sjunker till 0,2 procent första kvartalet i år.

Källa – Svenskt Näringsliv

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items