.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Hett trä i Finland – nu står den omtalade bastun klar

Hett trä i Finland – nu står den omtalade bastun klar

Publicerat av Cecilia Helland tisdag, 28 juni 2016.

Mitt i centrala Helsingfors står det nya bastukomplexet – Löyly. Bastun som både har en traditionell rökbastu och två vedeldade, har konstruerats med miljön i åtanke. Både när det gäller valet av trä och den mat som serveras i restaurangen.

Löyly som satsar på hållbart företagande, grönt byggande har satt miljöfrågorna i fokus vid byggandet av bastun. FSC®-certifierat trä har använts till den yttre fasaden, restaurangens väggar och till den stora terrassen som vetter mot vattnet.

Förutom att träet kommer från ansvarsfullt skötta skogar, är de inre väggarna gjorda av material som blivit över från produktionen av björkplywood. Löyly använder grön el och glasväggarna mot havsutsikten är energieffektiva. Restaurangen serverar lokala råvaror och fisk som certifierats enligt MSC eller ASC, och på så sätt följer WWF:s rekommendationer för fisk.

Bastun är Finlands första projektcertifiering enligt FSC, och det andra i Norden, och är även certifieraren NEPCons första projektcertifiering.

- Vi på FSC Finland är hedrade att ha varit en del av att göra Hernesaaren Löyly till den första certifikatsinnehavaren för projektcertifiering enligt FSC:s regler, säger Anniina Kostilainen, verksamhetschef vid FSC Finland.

Löyly är ett finskt ord som beskriver känslan du får när du häller vatten på de heta stenarna i en traditionell bastu och känner värmen intensifieras genom att luftfuktighet snabbt ökar.

Bastun är så pass omtalad att både New York Times och The Guardian skrivit om den.

Läs mer på FSC Internationals hemsida eller på FSC Finland.

Bild - Löyly – Bastun står klar i Helsingfors (© Auli Elolahti (FSC Finland)

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items