.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Kraftvärmeinvesteringar för 27 miljarder - men få svenska leverantörer

Kraftvärmeinvesteringar för 27 miljarder - men få svenska leverantörer

Publicerat av Cecilia Helland tisdag, 17 februari 2015.

Under perioden 2012 – 2016 görs det investeringar för nära 27 miljarder i nya biokraftvärmeverk i Sverige, enligt en sammanställning i tidningen Bioenergi nr 1-2015.

Alla dessa kraftvärmeverk använder biobränslen eller avfall som bränsle och producerar biokraft tillsammans med fjärrvärme. Tidningen Bioenergi har undersökt vilka företag som levererat utrustningen till ett 30-tal stora investeringsprojekt.

– Tyvärr är det få svenska företag som är huvudleverantörer av pannor och turbiner. Finska, österrikiska, danska, tyska och italienska företag dominerar i orderböckerna, medan svenska företag deltar framför allt när det gäller byggande, reningssystem, bränslehantering och många andra delar av anläggningarna.

– De svenska kraftvärmeföretagen visar samtidigt att de har stor egen kompetens när det gäller att genomföra investeringarna. Många av bolagen står själva för projektledning när man genomför satsningar som ofta kostar flera hundra miljoner eller miljardbelopp.

– Tillsammans med de svenska konsultföretagen finns här ett stort kunnande som borde kunna användas på en växande global marknad, där stora investeringar kommer att genomföras i bioenergiteknik och kraftvärme under de närmaste åren, säger Gustav Melin, vd i Svebio. 

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items