.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Stockholm rasar i finansrankning

Stockholm rasar i finansrankning

Publicerat av Tony Harkén måndag, 02 januari 2017.

Stockholm rasar i den senaste rankningen över världens finanscentrum, det visar en ny rapport från Global Financial Centres Index.

Städer i Europa som toppar världsrankningen är London, Zürich, Luxemburg, Frankfurt och Genevé.

- Regeringens planer på införande av en finansskatt spökar ordentligt. Det är allvarligt att vi backar så kraftigt eftersom finanssektorn är en motor för innovation och jobb. Tajmingen med en skatt på finansrelaterade jobb är sällsynt dålig eftersom det förstör möjligheten att locka investeringar från London inför en kommande brexit.

Det säger Andreas Hatzigeorgiou,
chefekonom på Stockholms Handelskammare, i en kommentar till rapporten.

- Vi borde egentligen klättra på rankningen då Stockholm är en magnet för investeringar i finansiell teknik men istället blir vi omkörda av Dublin och Wien. Att regeringen vill införa en skatt på finansrelaterade jobb går inte ihop med att man säger sig stödja vår ambition att göra Stockholm till ett finanscentrum i Europa. Dessutom rimmar det illa med målet om att uppnå EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. Förslaget om finansskatt måste kasseras, avslutar Andreas Hatzigeorgiou.

Rankning finansstäder, 2016
1. London
2. New York
3. Singapore
4. Hongkong
5.
Tokyo
6. San Francisco
7. Boston
8. Chicago
9. Zürich
10. Washington DC
44. Stockholm

Rankning finansstäder, 2015
1. London
2. New York
3. Singapore
4. Hongkong
5. Tokyo
6. Zürich
7. Washington DC
8.
San Francisco
9. Boston
10. Toronto
37. Stockholm

Snabbfakta om Stockholms Handelskammares finansprojekt
Stockholms Handelskammare har tillsammans med en rad aktörer, såsom Nasdaq Stockholm, och Stockholm Business Region, drivit Stockholm International Financial Initiative (SIFI). Målet med SIFI har varit att göra Stockholm till ett av Europas fem främsta finanscentrum till år 2020. Internationella studier, inte minst Global Financial Centres Index, visar att Stockholms potential som finanscentrum inte uppfylls. Utifrån analyser av Stockholms styrkor och svagheter formulerade SIFI tre områden där en särskild spets finns eller där förbättringar behövs. Dessa är fintech, marknadsföring och smart reglering. I augusti 2015 ställde sig regeringen bakom projektet och målet att verka för att flytta fram Sveriges och Stockholms position som ett finansiellt centrum i Europa.

Publicerat av

Tony Harkén

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items