.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Rädsla för terror påverkar allt mer vart vi reser

Rädsla för terror påverkar allt mer vart vi reser

Publicerat av Tony Harkén torsdag, 09 juni 2016.

Säkerhetspådraget är stort för att skydda EM-slutspelet i Frankrike mot terrorattentat. Samtidigt har just oro för terror stor påverkan på vart vi väljer att resa, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

Terrordåd och hot om attacker har varit en av de stora frågorna i Europa under det senaste året, och i veckan greps en fransman som misstänks ha planerat attentat under fotbolls-EM i Frankrike som drar igång nu på fredag.

Nu står det klart att oron för attacker också letar också sig in i svenskarnas resebokningar. I en undersökning från försäkringsbolaget If, med över 3 000 personer som planerar att resa under 2016, säger mer än hälften (53 procent) att risken för terrorattentat påverkar vart de väljer att åka. 45 procent säger att oroligheter och den politiska situationen på resmålet spelar in. På tredje plats med 39 procent kom priset på resan. De svarande kunde välja högst tre svarsalternativ.

– När det pratas mycket om terrororganisationer i media är det inte konstigt att en oro sprider sig – framför allt om attentat sker i vårt närområde. Man tänker till en extra gång innan man bokar en resa, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Skillnaden bara mot förra året är tydlig. När If ställde samma fråga i mars 2015 var det priset som i störst utsträckning avgjorde var resorna gick. 34 procent sa samma sak om politisk turbulens på platsen och 27 procent uppgav att terror påverkas deras resval.

Men hur ska man som privatperson bedöma hur ”farlig” en plats är att åka till? I första hand bör man utgå från vad som är fastställt av officiella myndigheter.

– Det förekommer många uppgifter om terrorhot mot på olika platser och alla är inte lika välgrundade. Det viktigaste är att hålla sig uppdaterad kring vilken bedömning UD och myndigheter i de olika länderna gjort. Känner man sig sedan inte lugn med att åka till en plats kanske det är bättre att låta bli, man vill ju inte gå omkring och känna sig orolig på semestern, säger Caroline Uliana.

För resenärer till fotbolls-EM är det viktigt att veta att det undantagstillstånd som infördes efter terrorattackerna i Paris i november fortfarande gäller i hela Frankrike. Enligt svenska UD bör man följa anvisningar på plats och hålla sig uppdaterad med information från franska myndigheter. Man ska också vara uppmärksam på det som verkar avvikande på offentliga platser. Mer information finns på swedenabroad.se och i appen UD Resklar.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-27 april 2016 har sammanlagt 3 208 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige som planerar att resa under 2016. 

Publicerat av

Tony Harkén

frankrike

Klockan i Frankrike

FR - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items