.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Target Nu ökar företagsaffärerna
Farväl till Latsen – välkommen euron!

Farväl till Latsen – välkommen euron!

Publicerat av Cecilia Helland fredag, 20 december 2013.

När tiden för att definitivt ta farväl av den nationella valutan lats närmar sig är de mynt som hittills varit gällande mycket eftertraktade.

Det är inte bara för att många med vemod ser tillbaka på denna symbol för självständighet utan också för att det är mycket vackra mynt. Allra vanligast var en-lats-myntet med en lax på, men det finns många andra symboler som på ett eller annat sätt visar vad Lettland står för – en skummande ölsejdel, en stork och den gyllene tuppen på Peterskyrkans torn i Riga.

I den till svenska översatta, nyligen utkomna, bilagan till The Economist, Världen 2014 finns en nekrolog till latsen skriven av journalisten Edward Lucas. Han beskriver hur det var i början av 1990-talet då lettiska designers hade rest till München i Tyskland för att visa förslag på design av den nya valutan, lats-sedlar. De visade stolt upp sina skisser på en Apple Mac, tyskarna lär ha häpnat – ingen hade före dess gjort något sådant på en dator!

Design är ett område man generellt är väldigt bra på i Lettland. En sann designer och entreprenör vid namn Toms Erenpreiss gör cyklar i Riga. Hans farfars bror Gustav var cykeltillverkare under 1930-talet och nu har Toms tagit upp familjetraditionen på nytt. Snygga, funktionella stadscyklar kommer att inta också den svenska marknaden till sommaren. Titta på www.erenpreiss.com/en/

Den 14-16 januari 2014 kommer fem företag som arbetar med formgivning av olika slag till Stockholm. Det är tillverkare av vackra bruksföremål i keramik (www.vaidava.lv), gjutjärnskorgar för vedeldning (www.contving.com), handväskor av filtad ull (feltstyle.com), hemtextil, sänglinne och gardiner (hemsida under konstruktion) och en smyckesdesigner (www.3windknots.com). Vi kommer bland annat att besöka Formex-mässan i Stockholm, men också besöka inköpare och träffa samarbetspartners.

Är du intresserad? Välkommen att kontakta mig på e-postadress - Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Till sist: tack för året som gått, till er alla - en riktigt god jul och ett lyckosamt gott nytt år!

 

Austra Krēsliņa

 

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

lettland

Klockan i Lettland

LV - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items