.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Om euroinförandet i Lettland

Om euroinförandet i Lettland

Publicerat av Cecilia Helland måndag, 20 januari 2014.

Övergången till euro har gått mycket smidigt, rent praktiskt gick det till så att man under perioden 1 - 14 januari kunde betala i butiken med lat och få euro i växel.

I bankomaterna tog dock de mindre sedlarna snart slut och många stora sedlar kom i omlopp, sedlar som affärerna i vissa fall hade svårt att växla.

Men väldigt många letter väljer att betala även mindre summor med kort, vilket har gjort att farhågorna om långa kassaköer kom på skam.

Det människor måste vänja sig vid nu är inte bara att den lokala euro-valutan ser annorlunda ut än latsen, man måste också lära sig att andra länders euro-mynt och sedlar är giltiga.

Det har varit en sak handlare i Riga fått förklara för sina kunder – att euron i Lettland kan komma från vilket annat euro-land som helst, inte bara det egna.

Också farhågorna om ett inflationstryck kom på skam: redan före övergången hade en kampanj startats som hette ”ärlig euro-övergång”, ord som satt på många affärskassor och företagsfakturor.

Kampanjen syftade till att stoppa de företag som kanske skulle passat på att avrunda sina priser uppåt i samband med valutabytet. Istället blev det många priser med väldigt udda antal eurocent som nog kommer att rundas av allteftersom. Inget omedelbart direkt inflationstryck dock.

Många butiker hade redan före övergången investerat i nya maskiner som läser av sedlar, för att upptäcka eventuella förfalskningar. Hittills har inga oäkta sedlar upptäckts – ett euro-mynt dök upp, men det var så slarvigt gjort att det mer bedömdes vara ett skämt.

För kunderna finns en ny app som lyssnar av ett belopp i lat och med en syntetisk röst talar om vad det blir i euro. Appen heter Erik och är framtagen av IT– och språkföretaget Tilde.

Den som har lat i byrålådan (eller möjligen i madrassen) kommer att kunna växla den också i framtiden, fram till halvårsskiftet på de större bankerna, och utan tidsgräns på Lettlands riksbank.

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

lettland

Klockan i Lettland

LV - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items