.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Stort baltiskt intresse för Elmia subcontractor 2013

Stort baltiskt intresse för Elmia subcontractor 2013

Publicerat av Cecilia Helland fredag, 08 november 2013.

Det är ett hårt tryck från de baltiska länderna av företag som deltar på Elmia-s underleverantörsmässa i Jönköping.

Från Lettland kommer det att vara sammanlagt 13 företag som ställer ut dels i en gemensam nationell monter (D03:10), dels som några utställare gör – i egna montrar. Verksamheterna är olika, olika slags metallbearbetning, men också elektronik, gummi och rotationsgjutning är representerade.

Sverige är viktigt för lettiska företag, men också det omvända är sant. De tre baltiska länderna utgör ingen stor marknad, men svensk export till Baltikum är ganska vanligt och statistiken visar att det är just maskiner och verktyg som är den största varugruppen. Alla tre länderna är ju EU-medlemmar och handelsutbytet är enkelt. Det finns också en relativt stor andel svenska företag som lagt ut produktion i Baltikum för export tillbaka till den egna, eller ut till den globala marknaden. Det argument som oftast förs fram är att det är billigare att tillverka i de baltiska staterna än i Sverige, men det är inte bara kostandspress som är avgörande – här finns också mycket kunnig personal och det geografiska läget som gör att ledtiderna kan kortas avsevärt är också ett starkt argument.

Ett av de svenska företag som satsat störst är fordonskomponenttillverkaren Leax som har huvudkontoret i Köping, men 2 produktionsanläggningar i Lettland, en utanför Riga, en vid landets östra gräns, i Rezekne. Med sammanlagt 200 anställda går varorna på export till hela Europa, men också över gränsen till Ryssland – ett välbetänkt drag, affärerna går alldeles utmärkt.

Det är främst små och medelstora företag som har fördelar av att etablera sig i Lettland. Landet erbjuder en god miljö för kostnadseffektiv produktion. Det korta avståndet till Sverige är en stor fördel och arbetskraftens kompetens omvittnad. Trots att lönerna ökat, är kostnadsnivån betydligt lägre än i Sverige och för den som ännu tvivlar – både infrastruktur och myndigheter har blivit bättre på att tillmötesgå företagen.

Kom och besök monter D03:10 på Elmia subcontractor den 12-15 november. Träffa de utställande lettiska företagen, men också representanter för LIAA (Investment and Development Agency of Latvia) och Lettlands verkstadsindustriförening MASOC kommer att finans på plats. Vi har svar på alla era frågor angående etablering i Lettland och leverantörer.

 

Gör ett besök på Elmia Subcontractor

 

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

lettland

Klockan i Lettland

LV - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items