.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Fler svenska bostadsköp i Spanien – trots svagare krona

Fler svenska bostadsköp i Spanien – trots svagare krona

Publicerat av Tony Harkén torsdag, 08 december 2016.

Sedan 2008 har Fastighetsbyrån följt bostadsprisindex i Spanien från statliga Instituto Nacional de Estadistica.

Enligt rapporten för Q3 2016 publicerad den 7 december stiger priserna på den spanska bostadsmarknaden med 4,0 % under den senaste tolvmånadersperioden.

Precis som under Q2 stiger priserna snabbast just nu i Madrid (+7,8 %), Katalonien (6,6 %), där staden Barcelona är betydande för statistiken, och Mallorca (+5,4 %). Priserna på riksnivå på resalemarknaden ökar med +3,5 % medan för nyproduktion med hela +7,3 %.

- Den stabila prisuppgången håller i sig på riksnivå. Men variationerna är stora mellan olika delar av landet. Storstäderna Madrid och Barcelona har de största prisökningarna. Vi kan även se att nyproducerade bostäder i attraktiva, kustnära områden är väldigt heta just nu. Exempelvis sålde vi ut ett projekt i Estepona på Costa del Sol på 30 dagar under november. Prisbilden blir därefter, fortsätter Daniel Nilsson, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland.

Fastighetsbyrån följer även marknadsledande värderingsföretaget TINSAs prisindex. Den senaste rapporten för Q3 2016 visar en heterogen spansk bostadsmarknad där priserna på tolv månader i snitt stiger med 0,8 % men där variationerna är stora. Bland större städer ligger Barcelona (8,8 %), Madrid (5,4 %) och Valencia (6,0 %) klart över snittet, men även Málaga (3,5 %) och Palma de Mallorca (2,0 %). Bland områdena med störst skandinavisk efterfrågan stiger priserna just nu snabbast på Costa del Sol (+6,1 %), Kanarieöarna (+3,8 %) och Almería (+3,6 %).

- Den stora skillnaden mellan INEs och TINSAs statistik ligger i att Banco de España (motsv Riksbanken) just nu mer eller mindre tvingar fram en lägre värdering av de stora fastighetsbestånd som ligger i den spanska banksektorn. Detta tynger TINSAs index, säger Daniel Nilsson.

  INE 12 MÅN TINSA 12 MÅN   INE 12 MÅN TINSA 12 MÅN
SPANIEN +4,0 % +0,8 % Costa Blanca +1,9 % +0,6 %
Alicante N/A -2,5 % Costa Brava +6,6 % +0,6 %
Barcelona N/A +8,8 % Costa Almeria N/A +3,6 %
Málaga N/A +3,5 % Costa Cálida +0,7 % -4,9 %
Madrid N/A +5,4 % Costa del Sol +1,4 % +6,1 %
Palma de Mallorca N/A +2,0 % Kanarieöarna +2,4 % +3,8 %
      Mallorca +5,4 % +0,6 %

AKTIVITET OCH EFTERFRÅGAN SPANIEN

För andra kvartalet i rad byter mer än 100 000 bostäder ägare. Inskrivnings­myndig­heten Registradores rapport för Q3 2016 visar att 103 055 bostadsköp genomfördes under kvartalet och prognosen för hela 2016 är 420 000 bostadsaffärer.

Madrid och Barcelona uppvisar fortsatt störst aktivitet, följt av kustområdena Costa Blanca och Costa del Sol. Efterfrågan per capita är också störst på Costa del Sol och Costa Blanca, följt av Mallorca, Costa Brava och Almería. Efterfrågan i dessa kustområden utgörs till stor del av utländsk efterfrågan.

- Tempot stiger ytterligare på spanska marknaden. Vi ser tydligt att omsättningshastigheten ökar och på våra kontor säljs de flesta bostäder inom tre månader, en halvering jämfört med för något år sedan, säger Daniel Nilsson.

Britterna är fortsatt största utländska grupp (17,7 %) men går samtidigt bakåt under Q3 med -16 % jämfört med samma period 2015. Den svenska efterfrågan (7,1 %), som vanligt på fjärde plats efter tyskar (7,3 %) och fransmän, ökar med hela 32 % under den senaste tolvmånadersperioden.

- Brexit har haft en tydlig effekt på brittisk efterfrågan. Dels ser vi att antalet brittiska köp de facto minskar, dels upplever våra mäklare att brittiska spekulanter överlag sänkt sina budgetramar till följd av ett mer osäkert läge och en svagare valuta, säger Daniel Nilsson.

- Tittar vi på svenskarna är det faktiskt lite förvånande hur efterfrågan inte bara håller i sig utan ökar starkt. Den svenska kronan har ju varit svagare under året. Men det visar helt enkelt på ett väldigt starkt och ökande intresse för att köpa bostad i Spanien. Under 2016 kommer svenska bostadsköpare att investera nära 8 miljarder svenska kronor i Spanien vilket är rekord, säger Daniel Nilsson.

EFTERFRÅGAN OCH PRISER PORTUGAL

Även i Portugal ökar aktiviteten. Statliga Instituto Nacional de Estatistica rapporterar en ökning i antal bostadsköp med 29,6 % under Q2 2016, jämfört med samma period förra året. Detta leder till fortsatta prisökningar med 6,3 % på riksplan under den senaste tolvmånadersperioden.

Lissabonområdet och Algarvekusten står tillsammans för nästan 60 % av det samlade försäljningsvärdet i Portugal, och i antal bostadsköp växer framförallt Lissabon.

- Intresset i Sverige för Portugal växer stadigt och även om totalmarknaden är svårare att beräkna uppskattar vi att svenska köpare kommer att investera upp till 1 miljard svenska kronor i landet under året. Bara våra svenska kunder kommer att investera 250 miljoner. Under 2017 kommer vi att utveckla vår affär i Portugal tillsammans med Swedbank som under 2016 utökat sitt bolåneerbjudande att även täcka Portugal, vilket gör det ännu enklare för våra kunder, säger Daniel Nilsson.

SAMMANFATTNING

  • Ny rapport från INE visar fortsatt prisuppgång på bostäder i Spanien. På 12 månader har priserna stigit 4 % på riksnivå.
  • Priserna stiger mest i Madrid och Barcelona och nyproduktion stiger mer än begagnade bostäder.
  • Men kan se en tydlig effekt av Brexit då antal bostadsköp av Britter minskar relativt kraftigt, 16 % på 12 månader.
  • Trots svagare krona ökar antal bostadsköp av svenskar med hela 32 % den senaste tolvmånadersperioden.
  • Även i Portugal ökar antal bostadsförsäljningar, priser samt bostadsköp av svenskar.

Läs mer om Fastighetsbyrån i Spanien här: www.fastighetsbyran.se/utland

Publicerat av

Tony Harkén

spanien

Klockan i Madrid, Spanien

ES - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items