.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Immunitet för regeringschefer i ICC

Immunitet för regeringschefer i ICC

Publicerat av Cecilia Helland tisdag, 15 oktober 2013.

Afrikanska Unionens beslut att inga sittande regeringschefer eller andra högt uppsatta regeringstjänstemän ska kunna ställas inför rätta i Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) och deras begäran att FN:s säkerhetsråd ska skjuta upp rättegångarna mot Kenyas ledare är beklagansvärt, säger Amnesty International.

Beslutet togs vid ett extra toppmöte den 11-12 oktober, där AU:s ledare diskuterade unionens relation till ICC.

- Beslutet sänder en signal om att politiker i Afrika sätter sina politiska intressen framför rättvisa och upprättelse för de människor som fallit offer för krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord, säger Tawanda Hondora, biträdande chef för Amnesty Internationals folkrätts- och policyavdelning. 

Vid toppmötet begärde AU att FN:s säkerhetsråd ska skjuta upp rättegångarna mot Kenyas president Uhuru Kenyatta och vicepresidenten William Ruto.

- Den fasansfulla attacken mot Westgate-gallerian i Nairobi har inneburit enorma förluster i människoliv, men det får inte utnyttjas för att hindra att Kenyatta och Ruto ställs inför rätta i ICC. Att begära att rättegångarna mot dem skjuts upp sänder en stark signal om att offren för våldet efter förra valet inte har någon betydelse, säger Tawanda Hondora.

- Offren för våldet efter förra valet har väntat i över fem år på rättvisa. Att skjuta upp rättegångarna skulle innebära att de får vänta ännu längre och sannolikt skulle det följas av ytterligare krav på att målet skjuts upp vilket förstärker straffriheten. Amnesty anser att ICC:s rättegångar måste fortsätta. Att låta AU påverka säkerhetsrådet skulle innebära politisk iblandning i det som ska vara ett oberoende rättsligt förfarande. 

AU:s ledare diskuterade också ett förslag om att de 34 medlemsländerna i AU, som helhet, ska lämna Romstadgan för ICC om inte fallen mot Kenyas ledare läggs ned eller skjuts upp - men så långt gick det inte. Amnesty International uppmanade afrikanska ledare att inte stödja ett sådant beslut, av rädsla för att stater som är kritiska till ICC kan komma att följa det kenyanska parlamentets beslut att lämna domstolen. 

- Afrikanska stater spelade en avgörande roll i skapandet av ICC och har en obestridlig del av ansvaret att skapa en rättvis och effektiv domstol, säger Tawanda Hondora.

Läs mer: Afrikansk kampanj mot ICC

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

spanien

Klockan i Madrid, Spanien

ES - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items