.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Silicon Valley investerar i svenskt elflygplan

Silicon Valley investerar i svenskt elflygplan

Publicerat av Tony Harkén lördag, 23 februari 2019.

Heart är ett nystartat svenskt elflygsföretag som bygger eldrivna passagerarflygplan för regionala transporter. Nu har Silicon Valley-institutionen Y combinator antagit företaget till sitt prestigefyllda acceleratorprogram.

”Samarbetet med Y combinator gör att vi kan accelerera arbetet med att utveckla eldrivna flygplan i Sverige” säger Anders Forslund, grundare och VD av Heart.

Flygplanet

Hearts första flygplan ES-19 ska ta 19 passagerare och kunna flyga sträckor upp till 400 km på batterier, tillräckligt för att trafikera en tredjedel av inrikestrafiken i Sverige. Målet är att flygplanet ska vara certifierat för passagerartrafik 2025.

”Vår vision är att bygga det snabbaste, billigaste och mest miljövänliga transportmedlet för regionaltransport, och exportera det till världens alla hörn.”

”Om man bara blir av med koldioxidutsläppen, är flygplan ett extremt resurseffektivt sätt att transportera människor. Vårt flygplan bär på motsvarande fyra Teslabatterier och med de batterierna kan vårt flyg transportera ett hundratal människor tvärs över landet varje dag. Genom att elektrifiera flygplanen kan vi ta bort utsläppen helt, och därmed skapa en ny typ av hållbart resande”. Nästa steg är att bygga ett 48-sätes flygplan på samma plattform.

Om Eliseprojektet

Företaget Heart är sprunget ur Vinnovaprojektet ”Elise - Elektrisk lufttransport i Sverige”, ett samarbete mellan Chalmers, KTH, Linköpings Universitet, Luleå Tekniska Universitet, Uppsala Universitet och RISE, samt företagen Heart Aerospace, Abtery, Elitkomposit och Icarus Simulation. SAAB och GKN Aerospace samt Swedavia, LFV och Svenska Flygbranschen sitter i projektets advisory board. Anders Forslund var initiativtagare till Eliseprojektet för ett år sedan, då han arbetade som forskare på Chalmers.

”Vad som gör Elise unikt i världen är att vi ser elektriskt flyg som ett infrastrukturprojekt. Det handlar inte bara om att bygga flygplan, utan att ta fram en ny typ av transportinfrastruktur i Sverige.”

Målet med Elise är att skapa en svensk elflygsindustri, understödd av forskning, för att utveckla elektriska flygplan anpassade för svenska behov.

”Vi har byggt upp ett fantastiskt konsortium i Eliseprojektet, där vi samlat den bästa kompetensen i Sverige runt både flygteknik och batteriteknik. Men för att bygga ett flygplan behöver vi stora privata investeringar, och därför ansökte jag till Y combinator.”

Enligt Anders är svensk flygindustri världsunik: ”Vi är ett av en handfull länder i världen som på egen hand utvecklat både civil- och stridsflyg som flyger idag, i ett land på tio miljoner invånare”.

Om Y combinator

Y combinator är den mest kända startupacceleratorn i världen. I höstas sökte 12000 företag till deras acceleratorprogram, och 1.7% av företagen blev accepterade till programmet. Y combinator går själva in med $150,000 i företagen och framför allt förmedlar de kontakt till tunga investerare i Silicon Valley.

Företag som Airbnb, Dropbox, Reddit, Boom Supersonic och Wright Electric tillhör tidigare års alumner.

Elflyg och klimatet

Flyget står för 2.7% av de globala koldioxidutsläppen, och kortdistansflyget utgör 40% av dessa utsläpp. Genom att börja med de väldigt korta distanserna under 400 km, vilket är 14% av alla flygningar globalt och en tredjedel av alla flygresor i Sverige, har Heart hittat en tidig marknad för elflygplanen. I takt med att batterier blir bättre, kommer längre flygningar med större flygplan bli möjliga:

”Om tio år kommer nästan allt kortdistansflyg vara en mellanlandning bort med elflyg. Men redan nu kan vi bygga en tidig marknad för inrikesflyg i Sverige och Norge, och samtidigt öka tillgängligheten i Sverige”.

Skandinaviska flygbolag stöttar

Några som är intresserade av flygplanet är flygbolagen SAS, BRA och Widerøe. Lars Andersen Resare, hållbarhetschef på SAS menar den här typen av elflygplan kan bli användbara:

“SAS har en ambitiös hållbarhetsagenda som inkluderar användandet av elflyg på korta rutter i framtiden. Vi flyger idag ett antal rutter som är kortare än 400 km och som potentiellt kan ersättas med elflygplan av lämplig storlek. Därför är det här ett intressant projekt som vi självklart stöttar” säger Lars Andersen Resare, hållbarhetschef på SAS.

Anna Soltorp, hållbarhetschef på BRA, ser liknande möjligheter:

”Vi är övertygade om att inrikesflyget kommer att behövas även i framtiden. Med korta flygsträckor, regionala behov av täta tidtabeller och enkel logistik är det här som reguljärt elflyg kan bli verklighet först.”

Även det norska flygbolaget Widerøe har visat intresse för Hearts flygplan.

Flygbolaget kommer att förnya stora delar av sin flygplansflotta i tiden fram till 2030 och detta kommer att ske med elflygplan och elhybridflygplan. “Den nya tekniken kommer att vara särskilt väl lämpad för att serva våra kortdistansrutter på den norska landsbygden. Widerøe vill vara tidig med den nya teknologin som en del av bolagets långsiktiga strategi att vara utsläppsfri”, säger strategidirektör Terje Skram på Widerøe.

Bild - Heart utvecklar elflygplanet ES-19, certifierat för passagerartrafik 2025

Publicerat av

Tony Harkén

spanien

Klockan i Madrid, Spanien

ES - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items