.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Theresa Mays besked hotar svenska jobb:

Theresa Mays besked hotar svenska jobb: "Ökar riskerna för ett avtalslöst utträde"

Publicerat av Tony Harkén tisdag, 11 december 2018.

Theresa May meddelar att omröstningen om Brexitavtalet i det brittiska underhuset skjuts upp.

För svensk del skulle ett nej i omröstningen öka riskerna för ett avtalslöst utträde, vilket enligt en rapport av Oxford Economics skulle riskera 8 200 jobb i Sverige.

- Mycket står på spel för Sverige och svenska jobb. Beslutet att skjuta på omröstningen ökar riskerna för ett avtalslöst utträde, vilket hotar 8 200 jobb i Sverige. En så hög nota för Brexit riskerar att slå mot svensk ekonomi, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Enligt en tidigare analys som Oxford Economics genomfört åt Stockholms Handelskammare skulle en “hård” Brexit göra att svensk BNP skulle bli 0,3 procentenheter lägre fram till slutet av 2020. Det innebär 18 miljarder i förlorad BNP över två år. En hård Brexit skulle kunna leda till 8 200 färre jobb, varav omkring 2 100 färre jobb i Stockholmsregionen. Theresa May bekräftade under eftermiddagen att det föreslagna utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien inte kommer behandlas som planerat under morgondagen.

Därmed skjuts det framåt i tiden.

- EU har varit tydliga med att detta är det enda avtal som är aktuellt och att man inte är öppna för att senarelägga utträdet. Jag tolkar beskedet som att hon bedömer att en omröstning nu skulle leda till ett nej och därmed ökar risken för en hård Brexit, säger Andreas Hatzigeorgiou.

EU-domstolen har meddelat att Storbritannien har rätten att dra tillbaka sin ansökan om att lämna EU. I annat fall väntas utträdet ske 29 mars 2019.

- Oavsett hur Storbritannien lämnar EU så är det negativt för Sverige, men det blir givetvis betydligt stökigare och med större konsekvenser om det blir en avtalslös skilsmässa, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Publicerat av

Tony Harkén

storbrittanien

Klockan i Storbritannien

GB - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items