.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
High Coast Whisky lanserar nytt kapitel i berättelsen om ekens mystik

High Coast Whisky lanserar nytt kapitel i berättelsen om ekens mystik

Publicerat av Tony Harkén tisdag, 11 december 2018.

Nu kommer kapitel tre i ekserien Quercus III Petraea. En smakresa in i den europeiska bergeken Quercus petraea.

För att lagra vin och whisky används i stort sett fyra ekslag. Vanligast är den amerikanska viteken Quercus alba, men också den europeiska skogseken Quercus robur förekommer, och i mycket liten omfattning den asiatiska Quercus mongolica.

Dessutom används den europeiska bergeken Quercus petraea. Dessa ek-arter har genetiskt olika DNA och utvecklar därför olika smaktoner när de möter ett vin eller en whisky.

Quercus petraea har en högre densitet, med tätare årsringar, vilket gör den mindre genomsläpplig och ger ett lägre utbyte av ek-laktoner. Den utvecklar en elegant och intensiv whisky med en kryddig pepprighet, inslag av hasselnötter och mandel samt kryddor som nejlika och muskot tillsammans med vanilj och rostade ektoner.

 • –Till Quercus III petraea har vi hämtat eken från Ungern. Ungersk Petraea har fascinerat oss eftersom den ger smaker som är ovanliga i whiskyvärlden. Whiskyn blir med kryddiga och lite brända toner, en subtil sötma och en delikat lätt vitpeppar inbäddad i malt, rostad ek och nybakat rågbröd, säger masterblender Lars Karlsson på High Coast Whisky.

Quercus III petraea börjar säljas den 5 december i Systembolagets tillfälliga sortiment, artikelnummer 4035902, främst i de större butikerna. Den kan även beställas till samtliga butiker.
Quercus III petraea är buteljerad i 7 781 flaskor à 50 cl vid en alkoholhalt på 50,8 %.

Whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad. Pris 799 kr.

Den svenska allokeringen består av 3 000 flaskor medan resterande buteljer säljs på utvalda internationella marknader.

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items