.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Konkurserna i Sverige fortsätter att öka för sjätte månaden i rad

Konkurserna i Sverige fortsätter att öka för sjätte månaden i rad

Publicerat av Tony Harkén måndag, 03 december 2018.

Under november registrerades 522 aktiebolag i konkurs, en ökning med nio procent jämfört med förra året.

Efter fem år av låga konkursnivåer ökar nu konkurserna kraftigt månad efter månad. Örebro och Uppsala är de län som på årsbasis uppvisar högst ökning i Sverige.

Senaste halvåret har konkurserna ökat varje månad – november är inget undantag. Totalt har 5 678 aktiebolag försatts i konkurs hittills i år, vilket kan jämföras med 5 158 samma period förra året. På årsbasis har konkurserna ökat med 10 procent. Sett till de senaste sex månaderna då konkursstatistiken kraftigt började vända uppåt är dock konkursökningen hela 22 procent.

– Vi är inte förvånade över novembers dystra konkurssiffror. Sedan sommarens trendbrott har konkurserna ökat varje månad i hela landet. Vår prognos är att efter fem år med stadigt låga konkursnivåer så kommer vi detta år att få se en rejäl ökning, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Två län drabbades extra hårt i november. I Gävleborg ökade konkurserna med 180 procent och för Kronoberg är ökningen 167 procent. På årsbasis är det Örebro och Uppsala som uppvisar störst konkursökning i Sverige.

Majoriteten av månadens konkurser är små eller medelstora företag. Största konkursen under november är Capernaum Projekt AB i Mjöhult som arbetar med uthyrning av tält och produkter till event. Enligt senaste bokslutet omsatte de drygt 73 miljoner. Den största arbetsgivaren är Svensk Miljöinstallation AB (tidigare namn: Jobmore i Mälardalen AB) med 140 anställda och säte i Stockholm. Efter en misslyckad rekonstruktion i oktober registrerades företaget i konkurs.

Totalt drabbades 1 396 anställda av konkurserna under november.
En ökning med 25 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

– Vi är inte förvånade över novembers dystra konkurssiffror. Sedan sommarens trendbrott har konkurserna ökat varje månad i hela landet. Vår prognos är att efter fem år med stadigt låga konkursnivåer så kommer vi detta år att få se en rejäl ökning.

Henrik Jacobsson

VD på Creditsafe

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items