.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Marknadsdomstolens dom gör Google till vilda western

Marknadsdomstolens dom gör Google till vilda western

Publicerat av Tony Harkén onsdag, 12 december 2012.

Marknadsdomstolen valde att inte bifalla Elskling AB:s talan om att förbjuda en konkurrent att använda dess varumärke och firmanamn ”elskling” som sökord vid annonsering på Google Adwords.  

Avgörandet möjliggör annonsering på internet under andras varumärken, utan risk för påföljder.

Elskling tycker att det är anmärkningsvärt att förfarandet anses tillåtet på webben, då det inom andra medier såsom tv, radio och print är förbjudet. Den stora vinnaren i förlängningen är dock Google, som tillhandahåller annonsplatserna.

Vid sökningar i sökmotorn Google presenteras de mest relevanta sökresultaten i en s.k. organisk lista. Ovanför denna träfflista visas betalda annonser kopplade till det använda sökordet genom en annonstjänst benämnd Google Adwords.

För några år sedan gick det inte att använda andras varumärken eller firmanamn som sökord för annonsering på Adwords. Förslag till sökord för registrerade varumärken nekades automatiskt. På så sätt hade företagen ett skydd, vilket förhindrade konkurrenter och andra obehöriga från att snylta på varandra.

Detta skydd togs sedan bort av Google då det stod klart att de själva inte skulle hållas ansvariga för otillbörligheter vid adwordsannonsering. Istället hänvisades företagen till att själva försvara sina varumärken.

– Dels tjänar Google helt enkelt ännu mer pengar på att inte ta något ansvar och dels blir det ingen huvudvärk för deras jurister. Vi ansåg att det inte var rätt att andra snyltade på vårt varumärke och när Schibstedägda Kundkraft Sverige AB började annonsera på ”elskling” bad vi dem vänligt att upphöra. När de inte slutade bestämde vi oss för att pröva frågan i Marknadsdomstolen, säger Faraz Azima, vd för elskling.se.

Domen möjliggör annonsering på internet under andras varumärken, utan risk för påföljder. Därmed framstår det som mindre viktigt att skaffa sig ett varumärkesskydd, speciellt för företag som i huvudsak har sin verksamhet på internet.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att detta anses tillåtet på webben, då det i andra medier såsom tv, radio och print inte är det. Dagens dom är dessutom ett bakslag för konsumenterna, som nu kommer att få betydligt spretigare sökresultat på Google, säger Faraz Azima.

Om elskling.se – Sveriges största sajt för jämförelse och byte av elavtal

elskling.se erbjuder ett för konsumenten kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 250 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri.

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items