.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Nästan 1 500 företag i konkurs första kvartalet

Nästan 1 500 företag i konkurs första kvartalet

Publicerat av Tony Harkén tisdag, 02 april 2019.

Stora företag fortsätter att gå i konkurs. Mars är inget undantag. Sett till årets första kvartal har totalt 1 476 aktiebolag försatts i konkurs, en ökning med fem procent.

Månadens största konkurs är en del av sängföretaget SOVA med en samlad omsättning på över en miljard, vilket drabbar sju butiker. Dessutom har två stora entreprenadföretag gått i graven denna månad.

Nya konkurssiffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe visar att konkurserna ökat med fem procent under årets första kvartal. Totalt har 1 476 aktiebolag gått i konkurs, jämfört med 1 405 samma period förra året. I mars registrerades 516 aktiebolag i konkurs, vilket är samma höga antal som under mars förra året.

Flera stora företag gick i konkurs denna månad och trenden med att större företag försätts i konkurs fortsätter. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade aktiebolagen denna månad var 8,1 miljoner – en uppgång på hela 62 procent.

Den största konkursen i mars var sängföretaget SOVA AB. De hade en omsättning på 748 miljoner och tillsammans med dotterbolaget SOVA Logistics AB som omsatte 372 miljoner så hade de en samlad omsättning på över en miljard kronor. Konkursen innebär att sju SOVA-butiker stängs. Detta är dock en del av ett omfattande omstruktureringsprojekt och verksamhet fortsätter inom ramen för Retailbolag (SOVA Retail Stockholm AB) med 19 butiker.

Även två stora entreprenadföretag har gått i konkurs denna månad. Lovön Samverkan AB som utfört tunnelbygget under Lovön i projektet Förbifart Stockholm har gått i konkurs med en omsättning på 339 miljoner. Dessutom det tidigare Trelleborgsföretaget BCA Entreprenad AB med en omsättning på 293 miljoner har på grund av betydande förluster begärt sig själva i konkurs.

Sett till årets första kvartal så ökar konkurserna i 11 av 21 län. Störst procentuella ökning finns på Gotland (50%), i Södermanland (39%), Jämtland (38%) samt Blekinge (36%). Dock med låga bastal. Av våra storstadsregioner så ökar konkurserna i Stockholm (19%) och Västra Götaland (3%), medan Skåne fortsätter att minska (-12%). I Sveriges största län Stockholm har 521 aktiebolag gått i konkurs hittills i år, jämfört med 437 samma period i fjol.

Källa – Creditsafe

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items