.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Ny fartygslinje mellan Göteborg och Marocko

Ny fartygslinje mellan Göteborg och Marocko

Publicerat av Cecilia Helland fredag, 13 februari 2015.

Svensk export till Marocko ökar. Nu startar rederiet Seago Line en ny fartygslinje till Casablanca och Agadir i Marocko.

Svenska skogs- och verkstadsprodukter är exempel på varor som kommer att fraktas på den nya linjen. 

Svensk export till Marocko har mer än fördubblats de senaste tio åren. År 2013 uppgick exportvärdet till 2,7 miljarder kronor. Under de första tre kvartalen av 2014 växten exporten ytterligare 49 procent, jämfört med samma period förra året.

I nästa vecka startar rederiet Seago Line en ny fartygslinje för gods mellan Göteborg och Marocko.

—Det är mycket glädjande att Seago Line ser marknadspotentialen i handeln mellan Sverige och Marocko och att man väljer att satsa på Göteborg som godsnav, säger Claes Sundmark, försäljningschef, Göteborgs Hamn AB.

Fartygen i linjen kommer att anlöpa containerterminalen i Göteborgs Hamn, APM Terminals, varje fredag. Hela rotationen blir: St Petersburg – Gdansk – Göteborg – Bremerhaven – Antwerpen – Casablanca – Agadir.

Nordafrika viktigt för svensk trävaruexport
Linjen utgår från Ryssland och Polen innan den kommer till Göteborg, vilket innebär att importvaror från Ryssland och Polen kommer att kunna lossas i Göteborg. Från Göteborg till Marocko kommer containrarna att fyllas med exempelvis trävaror, papper, bildelar och verkstadsprodukter.

Nordafrika är en viktig exportmarknad för svensk träindustri. Den svenska exporten av sågade trävaror till Marocko uppgår till cirka 400 000 m3 årligen. 

Fakta Göteborgs Hamn:
Göteborg Hamn är Nordens största hamn med 11 000 fartygsanlöp om året. Cirka 30 procent av svensk utrikeshandel går via Göteborgs Hamn och 60 procent av all containertrafik. Göteborgs Hamn är den enda hamnen i Sverige med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg och har det bredaste utbudet av fartygslinjer både inom och utanför Europa. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en miljöklok direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs Hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items