.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Siemens Finspång tecknar miljardavtal med Thailand

Siemens Finspång tecknar miljardavtal med Thailand

Publicerat av Cecilia Helland tisdag, 12 november 2013.

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med huvudkontor i Finspång, har fått beställningar på totalt 20 gasturbiner av typen SGT-800 att användas i olika kombikraftverk i Thailand.

Det totala ordervärdet inklusive installation och driftsättning uppgår till mer än 3 miljarder svenska kronor.

– Vi är mycket glada och stolta över att få vara en del i utvecklingen av den thailändska infrastrukturen, särskilt i ett sådant här sammanhang. De här beställningarna är ytterligare ett bevis på att Siemens anses vara den bästa leverantören av innovativ och hållbar teknologi, säger Siemens Industrial Turbomachinerys vd Hans Holmström.

Beställningarna ingår i den tredje fasen av den Thailändska statens program för att stötta småskaliga elproducenter, Thailand Small Producer Program (SPP3). Graden av stöd är avhängig elproducenternas energibesparingar, och ett krav för att få bidrag är att åtminstone fem procent av den termiska energi i form av ånga eller hetvatten som produceras i kraftverken kan göras tillgänglig för industriella användare i området för att på så sätt öka anläggningens totalverkningsgrad.

Gasturbinerna ska användas i totalt 10 olika kombikraftverk, merparten inom 20 mils radie från Thailands huvudstad Bangkok. Slutkunder är den oberoende kraftproducenten Amata B.Grimm Power Limited (ABP) som beställer tio gasturbiner, SSUT Co. Ltd. & PPTC Co. Ltd. som beställer sex gasturbiner, och IRPC Clean Power Co. Ltd. som beställer fyra gasturbiner. Till ABP ska Siemens även leverera fem ångturbiner av typen SST-400.

Varje gasturbin har en kapacitet på 50,5 megawatt (MW) och ska drivas av naturgas. Den sammanlagda kapaciteten på de 20 gasturbinerna blir över 1 000 MW. Till några av gasturbinerna kommer Siemens även att leverera utrustning som behövs för kylning av inloppsluften till turbinen vilket då ger ytterligare ca 10 MW effekt. 

–Med Siemens gasturbin SGT-800 kan vi generera elektricitet väldigt effektivt, vilket i sin tur gör att vi kan minska bränslekonsumtionen och därigenom minska kostnaden per genererad kilowattimme, förklarar Khun Preeyanart Soontornwata, VD för ABP.

Samtliga 20 gasturbiner tillverkas i Finspång och Trollhättan medan ångturbinerna tillverkas i Brno, i Tjeckien. Levererans sker i omgångar fram till och med 2018.

Siemens fick redan 2010 och 2011 beställningar på 20 gasturbiner av samma typ till Thailand varav 18 redan har gått i kommersiell drift.

–Alla de tidigare levererade turbinerna har mött eller överträffat de utlovade leveransmålen i kontrakten vad gäller kapacitet och verkningsgrad. Det har varit en avgörande faktor för att man återigen valde Siemens SGT-800, säger Hans Holmström, och fortsätter; 

–Med dessa beställningar går Thailand om Ryssland som den avgjort största marknaden för SGT-800 i kombikraftverk, och ABP är nu vår enskilt största kund om man räknar antalet sålda SGT-800.

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items