.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Spellagens inverkan på svenska företag utomlands

Spellagens inverkan på svenska företag utomlands

Publicerat av Tony Harkén torsdag, 31 januari 2019.

För snart 20 år sedan startades en marknad på internet som kom att bli en av de snabbast växande.

Spelmarknaden på nätet har gått från att bestå av några få operatörer som erbjöd ett begränsat utbud med spel till att bli omfattande konglomerat med flera operatörer och hundratals spel. EU blev den stora marknaden, men mottagandet och synen på spel har varit väldigt olika. Det är först i år som Sverige har infört en ny lag och spelförordning för att bättre styra upp marknaden, vilket kan ha konsekvenser för alla de svenska spelföretag som är verksamma från andra länder. 

Monopolet som föll

Sveriges första försök att styra upp och ta kontroll över invånarnas spelande resulterade i ett monopol. I över 60 år var det endast statliga bolag som fick erbjuda spel från Sverige, vilket internet och EU satte stopp för. Enligt EU:s förordningar ska det gälla fri konkurrens mellan gränserna och internet såg till att spelbolagen inte behövde vara verksamma i Sverige, men ändå kunde nå den svenska marknaden. 

spel

("destiny" (CC BY 2.0) av spacepleb.)

För att få tillbaka kontrollen valde den sittande regeringen 2014 att starta en spelutredning för att ta reda på hur man kunde skapa en säkrare och bättre spelmarknad. 2017 kom resultatetfrån utredningen som hänvisade till länder som Storbritannien och Danmark. Där hade man sedan en tid tillbaka haft en licensstyrd marknad, vilket innebar att landet delade ut licenser till de spelbolag som uppfyllde statens krav och på så vis skapades en transparant och rättvis marknad. 

Nya lagen

Ett liknande system trädde i kraft i Sverige den 1 januari i år. Efter att lagändringen röstades igenom sommaren innan, ansökte ett 60-tal bolag om licenser, varav mer än hälften av dem fick sina ansökningar beviljade inför det nya året. Den nya lagen innebär att spelbolaget måste ansöka om en licens för den typ av verksamhet de bedriver. I och med licensen blir de också skattebetalningsskylda på 18 procent av vinsten. De beläggs med en omsorgsplikt för att motverka osunt spelande och erbjudanden och marknadsföring ska ske med måttfullhet. De bolag som inte erhåller en licens kommer inte att få vara verksamma i landet, de får inte marknadsföra sig och det blir förbjudet för betaltjänster att erbjuda sina tjänster till olicensierade bolag. 

Svenska företag i utlandet

De flesta etablerade svenska spelbolag är för närvarande belägna i länder som Malta. Man räknar med att det finns hundratals svenskar som arbetar med att utveckla webbsidorna som erbjuder spel på odds och casino i datorn och mobilen, samt arbetar i kundtjänsten och för att skapa en trygg och säker spelmiljö för konsumenterna – vilket det först nu har blivit krav om i Sverige. Flera av dessa företag har varit etablerade utomlands sedan 2010 och det finns nu en oro för att de kommer att flytta till Sverige, där de flesta huvudkontor finns.

malta

("Malta" (CC BY 2.0) av Dennis S. Hurd.)

Samtidigt som den nya spellagen följs av omstruktureringar och frågeställningar är synen på lagen positiv. Den föreslogs först av spelverksamheterna själva och kommer, när marknaden har hunnit etablera sig och lagen inte längre är lika ny, att ha en positiv inverkan på både spelföretagen och spelarna. 

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items