.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Nu kommer bländningsfritt helljus

Nu kommer bländningsfritt helljus

Publicerat av Cecilia Helland tisdag, 22 april 2014.

I och med lanseringen av nya Audi A8 firar Audi och HELLA en dubbel världspremiär: världens första Matrix LED-strålkastare med bländningsfritt helljus och dynamisk färdriktningsvisning.

Nu kan föraren köra med helljuset tänt hela tiden utan att riskera att blända mötande trafik eller framförvarande fordon.

Helljuset har delats upp i fem reflektorer, där var och en innehåller 5 lysdioder, som styrs oberoende av varandra. På så sätt kan de 25 lysdioderna per stålkastare lysa med full kraft, släckas eller dimmas efter behov. Ljuskäglan kan alltså styras med extrem precision utan att man behöver en pivotmekanism. Man får helt enkelt ett enormt antal olika ljusfördelningsalternativ.

Systemet aktiveras så snart föraren har valt automatläget på ljusreglaget. En kamera registrerar mötande och framförvarande trafik. Genom att enskilda lysdioder stängs av eller dimmas i realtid slipper förarna i de andra fordonen att bländas av helljuset. Ett exempel är när man möter flera fordon på rad. När de befinner sig i området med nedtonat helljus lyser helljuset ändå upp områdena mellan fordonen och till höger och vänster om dem med full kraft. Så snart det inte längre finns fordon i förarens synfält återgår systemet till fullt helljus. Ljuskäglan från Matrix-strålkastaren anpassas alltså efter körsituationen. Till exempel när man kör på kurviga vägar och behöver ett adaptivt dynamiskt ljus. Då kan ljuskäglans styrka variera på sidorna eller fokuseras på vägens mitt eftersom varje lysdiod styrs efter behov. Föraren får mycket bättre sikt även när det är mörkt och riskerar inte att blända mötande trafik.

Det är inte bara de säkerhetshöjande funktionerna som gör att strålkastarna på Audis flaggskepp sticker ut – det beror även på deras snygga design. Under designergrillen, som delar upp strålkastaren i segment rent visuellt, hittar vi världen första dynamiska färdriktningsvisare. När föraren sätter på blinkrarna börjar en rad med sju lampor att tändas stegvis i intervall om 20 millisekunder. Efter 150 millisekunder lyser alla LED-segmenten klart och de fortsätter att lysa med full styrka även om intrycket är en ”dynamisk färdriktningsvisare”. Precis som med den föregående modellen har Audi och HELLA kombinerat funktionerna från färdriktningsvisare, varselljus och positionsljus i ett enda ljussystem. Resultatet är en bil med imponerande och unik look som är typisk för tillverkaren, en stil som är lika vass dag som natt.

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

tyskland

Klockan i Tyskland

DE - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items