.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Operation Smile opererar 700 barn i Filippinerna

Operation Smile opererar 700 barn i Filippinerna

Publicerat av Cecilia Helland lördag, 31 maj 2014.

Nästa vecka inleds ett av de största operationsuppdragen i Operation Smiles historia. På en vecka kommer cirka 700 operationer genomföras på sex olika platser i Filippinerna. 

Två av dessa öar drabbades mycket hårt av tyfonen Hayan förra hösten. Allt hjälparbete som inte var inriktat på katastrofhjälp ställdes in, och nu hoppas Operation Smile med denna mycket stora hjälpinsats kunna hjälpa de barn som väntat alltför länge på en operation.

Operation Smile genomför kostnadsfria operationer på barn och vuxna som lider av allvarliga ansiktsdeformiteter, framförallt läpp-käk-gomspalt. Dessa barn tvingas ofta leva ett liv i djup misär, utstötta av omgivningen och utan möjlighet att gå i skolan eller på sikt försörja sig med ett arbete.

Sammanlagt 250 medicinska volontärer (plastikkirurger, narkosläkare, sjuksköterskor, tandläkare, logopeder med flera) från 19 länder kommer delta för att tillsammans genomföra operationerna. 144 av volontärerna kommer från värdlandet Filippinerna.

- Det här är en mycket stor satsning som vi genomför och finansierar helt och hållet med det stöd vi har fått från Svenska PostkodLotteriet. Det känns otroligt bra med tanke på den katastrof som det hårt prövade filippinska folket dessutom genomlidit efter att tyfonen drog fram i höstas, säger Operation Smile Sveriges generalsekreterare Cajsa Wiking.

Operationerna kommer genomföras i städerna/orterna Cavite, Cebu, Davao, Pampanga, Silay och Samar. För Operation Smiles grundare, plastikkirurgen Bill Magee, betyder det gigantiska uppdraget på Filippinerna mycket eftersom det var där organisationen en gång bildades:

- När vi var här första gången för över 30 år sedan lärde jag mig något som fortfarande driver mig att komma tillbaka. De barn vi lämnar bakom oss kommer finnas kvar, de tvingas fortsätta kämpa för att leva ett värdigt liv och de får fortsätta leva på hoppet om att någon kommer komma tillbaka för att hjälpa dem, säger Bill Magee som är på plats på Filippinerna.

Operation Smile är denna ”någon” – för just nu finns ingen annan. Vi måste göra allt vi kan för att ge dessa barn ett hopp om framtiden. Nästa veckas operationer är ett första steg i den riktingen, säger Bill Magee.

Många av barnen som Operation Smile träffar har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda. Tack vare medicinska volontärer, som delar med sig av sin tid och sin kunskap, kan barn med ansiktsdeformiteter erbjudas operation utan kostnad för deras familjer. En operation, som tar mindre än en timme och som kostar runt 2400 kronor, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten har över 200 000 operationer utförts, men många barn väntar fortfarande på att få hjälp.

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

usa

Klockan i Washington, USA

US-WA - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items