.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
USA - Hoten mot Snowden liknar förföljelse

USA - Hoten mot Snowden liknar förföljelse

Publicerat av Cecilia Helland onsdag, 06 november 2013.

En kommande rättegång mot visselblåsaren, Edward Snowden, för att han avslöjat den amerikanska regeringens brott mot mänskliga rättigheter, skulle kunna likställas med politisk förföljelse, säger Amnesty International i ett uttalande.

Under helgen kom flera uttalanden från högt uppsatta representanter från såväl Vita huset som ledande lagstiftare. Deras budskap var att Edward Snowden inte skulle kunna benådas för sina läckor om USA:s omfattande övervakningsprogram.

- Edward Snowden är en visselblåsare som har avslöjat hur USA olagligt har genomfört en digital global övervakning,  ett intrång i miljoner människors privatliv. Han har all anledning att känna välgrundad fruktan för att utsättas för förföljelse i USA på grund av sina handlingar och därför söka asyl utomlands, säger Erika Guevara Rosas, chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning.
 
- Uppmaningarna från ledande personer i USA, att han inte ska kunna benådas, förstärker oron för att han inte kommer att få en korrekt rättegång. Om åtalet skulle omfatta hans avslöjanden om de brott mot mänskliga rättigheter som USA:s regering begått vore det en kränkning av hans rätt till yttrandefrihet och förföljelse av hans politiska åsikter.

Ledande företrädare för den amerikanska regeringen, bland dem utrikesminister John Kerry, har beskrivit Snowden som "förrädare" och anklagar honom för brott mot spionerilagen, vilket innebär att han - om han åtalas - inte kommer att kunna hävda att han har agerat "för samhällets bästa". Om han ställs inför rätta och döms riskerar han upp till tio års fängelse för varje enskild åtalspunkt. 

Av det som framkommit om Edward Snowdens situation gör Amnesty bedömningen att det är högst troligt att han är i behov av internationellt skydd.

Sedan Snowdens avslöjanden tidigare i år har Amnesty vid upprepade vänt sig till den amerikanska regeringen och krävt åtgärder mot den integritetskränkning som det digitala övervakningsprogrammet innebär.

- Det är chockerande i vilken utsträckning USA:s säkerhetsapparat har använt sig av hemliga domstolar för att ge klartecken till ett massivt, svepande och systematiskt intrång i människors liv i både USA och runt om i världen, säger Erika Guevara Rosas.

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

usa

Klockan i Washington, USA

US-WA - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items